Memory Project

Művészeti oktatási program az amerikai Memory Project (kidolgozója Roz Jacobs és Laurie Weisman) módszertana alapján a Zachor Alapítvány adaptálásában és megvalósításában.

Separator item

Az Emlékezés Projekt oktatási program, mely személyes sorsokon át a művészet segítségével közelíti meg a holokauszt eseményeit és azok feldolgozását. A program kidolgozója Roz Jacobs és Laurie Weisman, a magyarországi adaptációt és megvalósítást a Zachor Alapítvány, a The Memory Project productions Inc. (http://memoryprojectproductions.com/) magyarországi partnere végzi helyi oktatási környezetben.

A foglalkozás a művészet és az emlékezés kapcsolatát vizsgálja: a résztvevő diákok az alkotói folyamaton keresztül kapcsolatot létesítenek a múlttal és felfedezik saját kapcsolódási pontjaikat az eseményekhez. A program, melynek része egy kisfilm megtekintése, majd az azt követő művészeti foglalkozás, 1,5 óra hosszúságú.

A művészeti foglalkozásokat a Zachor Alapítvány pedagógusai és/vagy önkéntesei vezetik a Zachor Alapítvány oktatótermében, iskolai helyszíneken vagy a programot alkalmanként befogadó Tranzit Café-ban.

A programra általános iskola felső tagozatán (7-8. évfolyam) és középiskolában tanuló iskoláscsoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés és időpontegyeztetés szükséges a Zachor Alapítvány email-címén: zachor@zachor.hu

Néhány visszajelzés diákoktól a foglalkozás után:

"az tetszett legjobban a feladatban, hogy megismerhettünk emberi történeteket" 
 
"leginkább arra fogok emlékezni a foglalkozással kapcsolatban, hogy kik voltak, akiket lerajzoltunk és miket éltek át" 
 
"új vizuális élményt tapasztaltam meg" 
 
"kicsit olyan érzés volt, mintha közelebb kerültem volna az illetőhöz azzal, hogy ábrázoltam" 
 
"ismét ráébresztett arra, hogy mindig próbáljuk meg más szemszögből is megfigyelni a világot"
 
"milyen jó ötlet így átültetni a gyakorlatba a történelemórákat, és az ilyen komoly hangvételű témát, mint a holokauszt, milyen egyszerűen lehet közelíteni a célközönséghez" 

 

{

Memory Project foglalkozás

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!