Junior Intern Program, Magyarország

A 2016/2017-es tanévben a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa a Zachor Alapítvánnyal együttműködve önkéntes programot indított a videóinterjúkkal való tanulás iránt érdeklődő középiskolás fiatalok számára.

Separator item

A program a Soá Alapítvány Junior Intern Programjának adaptált változata. A 2016/2017-es tanév programjában 12 középiskolás – 6 vidéki és 6 budapesti - diák vesz részt.

A programban való részvétel a diákok iskolai közösségi szolgálati tevékenységébe beleszámít, ezt a Zachor Alapítvány igazolja (az adott iskolával való megállapodás alapján).

A program célja, hogy a résztvevő fiatalok a videóinterjúk nyomán megismert történetekből kiindulva véleményt formálhassanak a múlt és a jelen társadalmi eseményeiről, felismerjék az egyén szerepét és felelősségeit, megvitassanak a kirekesztéssel, diszkriminációval, előítéletekkel kapcsolatos kérdéseket.

 

A program első évfolyamának programja:

 

  • IWalk programok: 2016-ban a budapesti helytörténeti séták mintájára öt vidéki városban dolgoztunk ki videóinterjús helytörténeti sétákat helyi kollégák vezetésével, helyi diákok bevonásával. A program során látogatást teszünk több vidéki városban (Aszódon, Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett és Szegeden), ahol részt veszünk egy-egy helyi sétán és feldolgozzuk a látottakat. Az utazásokra vasárnapi napokon kerül sor. 

 

  • IWitness-feladatok: az IWitness online digitális oktatási platform közel 2000 videónterjút tartalmaz, melyeket holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal, illetve más genocídiumok (örmény népirtás, ruandai népirtás, guatemalai népirtás) túlélőivel és szemtanúival készítettek. A teljes életútinterjúkon kívül a platform közel száz, videóinterjú-klipekre épülő digitális tananyagot is tartalmaz. A program során ezekkel a magyar és angol nyelvű feladatokkal dolgozunk. Az IWitness feladatok idei témája: Film és videóinterjú 

 

A program helyszínei: az említett vidéki városok, a Zachor Alapítvány budapesti oktatóterme, valamint alkalomszerűen külső helyszínek.

További információ:  zachor@zachor.hu