Helytörténeti séták vidéki városokban diákok vezetésével - IWalk

Az IWalk – Videóinterjúkra épülő helytörténeti séták című oktatási program Budapesten kívül 5 vidéki városban - Aszódon, Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett és Szegeden - valósult meg és további településeken van előkészületben.

Separator item

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványával együttműködve a budapesti helytörténeti séták (IWalk) után több vidéki városban is kidolgoztunk videóinterjú-részleteket felhasználó oktatási programokat helyi kollégák vezetésével. Ezek a séták helyi holokauszt-túlélők és szemtanúk videóinterjú-részleteinek integrálásával valósulnak meg. A sétákat partnerintézményeink diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit.

budapesti videóinterjús helytörténeti sétáink (IWalk) mintájára, helyi kollégák vezetésével öt vidéki városban dolgoztunk ki sétákat. A felkészülés során közel 100 diák látogathatott el Budapestre, és vehetett részt a például szolgáló interaktív történelmi sétákon, a budapesti IWalk-on. A program megvalósítása a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával együttműködésben, a Norvég Civil Alap támogatásával helyi holokauszt-túlélők és szemtanúk videóinterjú-részleteinek felhasználásával történt.

A sétákat a partnerintézmények diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerének segítségével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit. Az egyes sétákon résztvevő diákok az egykori helyi lakosok személyes történeteinek értelmezésén keresztül megértik a közös múlt jelentőségét a város mindennapjainak történetében. A programokat vezető, felkészítő tanárok a Zachor Alapítvány és/vagy a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa korábbi szakmai továbbképző programjainak végzettjei.

A vidéki sétákat összefoglaló kisfilmünk megtekinthető itt:

 

A vidéki sétákkal kapcsolatban érdeklődni a zachor@zachor.hu emailcímen lehet.

2016 áprilisában az egyes városokban több száz diák vett részt helyi sétákon, valamint helyi tanártréningekre is sor került, melyeken a videóinterjúkkal való oktatás módszertanával, a projekt tapasztalataival és eredményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődő kollégák.

A projektben résztvevő iskolák és kollégák:

Aszód

Partner: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium

Felkészítő tanárok: Homoki Gábor és Zeman Csaba

Békéscsaba

Partner: Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Felkészítő tanár: Rumble Erika

Miskolc

Partner: Bársony-Hunyadi Általános Iskola

Felkészítő tanár: Tóth Zsuzsánna

Pécs

Partner: Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskolája

Felkészítő tanár: Alexovics Ingrid

Szeged

Partner: SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Felkészítő tanár: Jancsákné Majzik Andrea

A program megvalósítását a Norvég Civil Alap ( norvegcivilalap.hu ) támogatta. - Történelmi emlékezet és autentikus történelmi helyszínek – Virtuális találkozások túlélőkkel és szemtanúkkal zsidó helytörténeti séták nyomán vidéki városokban: Interaktív holokauszt-oktatási és aktív állampolgárságra nevelési program

{

Vidéki sétáink

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!