Helytörténeti séták Budapesten diákok vezetésével

Várjuk általános iskolás, középiskolás és egyetemista csoportok jelentkezését a Helytörténeti séták a régi pesti zsidónegyedben című programunkra.

Separator item

Programunk 2008 október elején indult, így immár nagy hagyománnyal rendelkezik. Célunk, hogy diákok csoportjait ismertessük meg a budapesti zsidóság történetével és szokásaival, azzal, hogyan éltek és mivel foglalkoztak a holokauszt előtt és azzal is, mi történt velük a második világháború idején.

Sétáink vezetői maguk is diákok, akik a program során sokszínű ismeretanyaggal látják el kortársaikat, s mindezt interaktívan, a diákok érdeklődését fenntartva teszik.

A séták tematikája választható:

- A régi pesti zsidónegyed és a budapesti nagygettó

- Virtuális találkozások túlélőkkel és szemtanúkkal, a Dél-kaliforniai Egyetemmel közös program

- Emlékhelyek - Cipők emlékmű (Duna part)

- előkészületben: Újlipótváros; Védett házak

A programok kiválóan integrálhatóak akár történelemóra, osztályfőnöki óra, témanap, témahét, toleranciaprogram keretébe is. A séták 1,5-2 óra hosszúak, melyek előzetes egyeztetés után különböző napokon és napszakokban kérhetők.

Hagyományos sétáink mellett diákvezetőink a Dél-kaliforiai Egyetem Soá Alapítványával együttműködésben megvalósuló új oktatási programban (IWalk) holokauszt-túlélők, illetve szemtanúk visszaemlékezéseit tartalmazó videóinterjúk és modern technikai eszközök segítségével vezetik végig a diákokat az egykori gettó területén és más emlékhelyeken. 

A séták tapasztalataiból született meg legújabb kiadványunk Zsebkönyv a zsidónegyedről - fiataloknak címmel, mely útikönyvként, ismeretterjesztető kiadványként és oktatási anyagként is kiválóan használható. A zsebkönyv az alapítványon keresztül is megvásárolható.

Amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, vagy sétára kíván időpontot egyeztetni, kérjük, jelentkezzen honlapunk kezdőoldalán található űrlap kitöltésével.

{

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A projektet a Norvég Civil Alap és a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány támogatja

A zsinagógák megtekintését a MAZSIHISZ támogatása teszi lehetővé.