Helytörténeti séták Budapesten és Budapesten kívüli helyszíneken

Várjuk általános iskolás, középiskolás és egyetemista csoportok jelentkezését helytörténeti sétáinkra Budapesten és Budapesten kívüli helyszíneken.

Separator item

A Zachor Alapítvány önkéntesei évek óta vezetnek helytörténeti sétákat Budapesten. Programunk 2008 október elején indult, így immár nagy hagyománnyal rendelkezik. Célunk, hogy diákok csoportjait ismertessük meg a budapesti zsidóság történetével és szokásaival, azzal, hogyan éltek és mivel foglalkoztak a holokauszt előtt és azzal is, mi történt velük a második világháború idején.

Sétáink vezetői maguk is diákok, akik a program során sokszínű ismeretanyaggal látják el kortársaikat, s mindezt interaktívan, a diákok érdeklődését fenntartva teszik.

A programok kiválóan integrálhatóak akár történelemóra, osztályfőnöki óra, témanap, témahét, toleranciaprogram keretébe is. A séták 1,5-2 óra hosszúak, melyek előzetes egyeztetés után különböző napokon és napszakokban kérhetők.

 

Hagyományos sétáink mellett diákvezetőink a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával együttműködésben megvalósuló új oktatási programban (IWalk) holokauszt-túlélők, illetve szemtanúk visszaemlékezéseit tartalmazó videóinterjúk és modern technikai eszközök segítségével vezetik végig a diákokat autentikus történelmi helyszíneken, emlékhelyeken. IWalk programjaink Budapesten kívül már több, mint egy tucat vidéki városban futnak és nemzetközi együttműködéseken keresztül számos külföldi helyszínen fejlesztés alatt állnak.

Ezek a séták helyi holokauszt-túlélők és szemtanúk videóinterjú-részleteinek integrálásával valósulnak meg. A sétákat partnerintézményeink diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit.

A sétákat a partnerintézmények diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerének segítségével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit. Az egyes sétákon résztvevő diákok az egykori helyi lakosok személyes történeteinek értelmezésén keresztül megértik a közös múlt jelentőségét a város mindennapjainak történetében. A programokat vezető, felkészítő tanárok a Zachor Alapítvány és/vagy a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa korábbi szakmai továbbképző programjainak végzettjei.

 

Az óriási érdeklődésre való tekintettel immár mobil applikációban is elérhetők az IWalk-ok. Az applikáció IWalk Shoah néven kereshető és letölthető az Apple Store-ból és a GooglePlay áruházból. A vidéki és külföldi IWalk-okat folyamatosan töltjük fel a rendszerbe.

A vidéki sétákat összefoglaló kisfilmünk megtekinthető itt:

 

A séták tapasztalataiból született meg legújabb kiadványunk Zsebkönyv a zsidónegyedről - fiataloknak címmel, mely útikönyvként, ismeretterjesztető kiadványként és oktatási anyagként is kiválóan használható. A zsebkönyv az alapítványon keresztül is megvásárolható.

Amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, sétáinkra, köztük IWalk programjainkra, kérjük, jelentkezzen a honlapunk kezdőoldalán található űrlap kitöltésével (http://zachor.hu/seta).

 

{

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A projektet a Norvég Civil Alap és a Magyar Zsidó örökség Közalapítvány támogatja

A zsinagógák megtekintését a MAZSIHISZ támogatása teszi lehetővé.