Felolvasó maraton – Centrál Színház

2014-ben A holokauszt és a családom címmel indult csoport a Facebookon. A csoportba, melynek rövid idő alatt több ezer tagja lett, családi történeteket, sokszor soha el nem mesélt emlékeket posztolnak túlélők és áldozatok leszármazottai.

Separator item

2014. május 13-án az addig posztolt történetekből a budapesti Centrál Színház felolvasómaratont rendezett. A felolvasás hat órán át tartott, a történeteket a Facebook-csoport tagjai, valamint színészek olvasták fel.

“Ez az egyedülálló vállalkozás szimplán lelkiismereti kérdés a számunkra, szeretnénk emlékezni és emlékeztetni mindarra, ami 70 éve történt, és még most sem kibeszélt történelem. A színpadunkat és a hozzánk közelálló színészek és barátok közreműködését ajánljuk föl azért, hogy elhangozzanak a soha még el nem hangzott történetek.”; – állt a rendezvény ismertetőjében a Centrál Színház honlapján.

A színház este 6 és éjjel 12 között nyitva állt, bárki, bármikor bemehett, hogy meghallgasson néhány történetet, mécsest gyújthatott a színház előtt a járdán, követ vagy virágot tehetett le, emlékezhetett.

A Facebook-csoport néhány tagján kívül a Centrál Színház társulata és barátai vállalták a felolvasást: Básti Juli, Puskás Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Kulka János, Pokorny Lia, Kornis Mihály, Papp János, Borbás Gabi, Schell Judit, Schmied Zoltán, Szabó éva, Simon Kornél, Botos éva, ágoston Katalin, Szalay Kriszta, Cserna Antal, Kálid Artúr, Igó éva, Mélykuti Ilona és Eörsi Mátyás a csoport létrehozója.

Az eseményt Jávor István operatőr rögzítette és az általa vezetett Fekete Doboz Alapítvány bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

A rendezvény összefoglaló videóját itt tekintheti meg:

 

 

Az alábbi linkeken pedig megtekinthetik az egyes történeteket tartalmazó videókat: