Interaktív utazó kiállítás diákok képzőművészeti alkotásaiból - „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa”

A Zachor Alapítvány a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvánnyal együttműködve immár hagyományosan, több éve rendez művészeti pályázatot általános iskola felső tagozatán tanuló és középiskolás diákok számára január 27-e - az auschwitz-birkenaui láger

Separator item

A pályaművek a USC Soá Alapítvány IWitness digitális platformáján található, holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készített interjúklipek alapján készülnek.

A pályaművekből 2017-ben interaktív, utazó kiállítás készült.

A kiállítás 15 egyszerűen felállítható molinóból áll, melyeken 15 kiemelkedő pályamű látható.  Az interaktivitást a molinókon található QR-kódok biztosítják, melyek leolvasásával a látogatók digitális eszközök (okostelefon vagy tablet és fülhallgató) segítségével azonnal megnézhetik és meghallgathatják a műveket inspiráló interjúrészleteket - ezek vezetik körbe a diákokat a kiállításon. Az egyes molinókon a következők láthatók:

  • Egy-egy műalkotás (rajz, festmény, montázs, stb)
  • A műalkotást elkészítését inspiráló (holokauszt-túlélővel készült) videóinterjú-klip eléréséhez szükséges QR-kód
  • Az interjúalany fotója és rövid életrajza

 

"Tanulói visszajelzések azt erősítik meg bennem,hogy ennek a vándorkiállításnak köszönhetően új módszerrel, fiatalosabb technikával sikerült felkelteni diákjaink érdeklődését a téma iránt. Másrészt a videóinterjú-részletek személyessége, az élet apró rezdüléseiben megfogható későbbi történelmi események igazán megérintették a kiállítást megtekintőket.
A téma művészeti alkotásokon át való megközelítése újabb nóvum volt, ami megkönnyítette a 14-19 éves generáció érzelmi ráhangolódását." - Lévainé dr. Kovács Marian "A művészet az elmondhatatlan tolmácsa" című vándorkiállításunkról, amely 2019 áprilisában a Szegedi Tömörkény Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban került bemutatásra. 

Az utazó kiállítás megnyitójáról, mely egyben a 2017-es művészeti projektet lezáró rendezvény is volt, a Zachor Alapítvány honlapján tájékozódhatnak:

http://zachor.hu/cikkek/a-muveszet-az-elmondhatatlan-tolmacsa-muveszeti-palyazat-2017-zarorendezveny

A kiállítás ingyenes. Előjegyzés, további információ: zachor@zachor.hu; +361 329 3190